Slow Version Leírása

kezdő-angol-nyelvtanfolyam

Nyomtatás után vedd a kezedbe a következő papírokat a bemutatkozó részhez (vagy nyisd meg online):

 • Az ABC.
 • Food I picture set.
 • Food I – Question set.
 • Food I – Example key-words.
 • Food I – One minute speaking.
 • Linkers.
 • Slow version (a lassú verzió leírása).
 • Fast version (a gyors verzió leírása).

A bevezető részt (Introductory lesson) az ABC és a betűzés gyakorlásával kezdjük. Azt szeretném, ha hangosan beszélnél! Halld a hangodat. A betűzés (spelling) a mindennapi életben is fontos. Továbbá a második, és harmadik lépésnél a képsorozatok szavait betűzni fogjuk.

Lépések:

1.) Olvasás (reading). Itt szükségünk lesz a ’picture set’-re (képsorozat). Tehát a képsorozat a kezedben van. Felfogom olvasni hangosan az összes szót egymás után, és arra kérlek, hogy mond utánam hangosan. Elsőnek lassan, majd másodjára gyorsabban. Ha bármilyen problémád akad a sebességgel, vagy nem értesz valamit, állítsd meg nyugodtan a videot és csinálj meg újra és újra egy lépést, amíg meg nem érted és gyors leszel. Ne add fel! Ne legyenek negatív érzéseid! Gyakorolj, gyakorolj és gyakorolj. És tökéletesen tudni fogod a leckét!

2.) Betűzés (spelling). Itt betűzni fogjuk a képsorozat (picture set) képeit –egyenként. Elsőként én fogom betűzni a szavakat és arra kérlek, mondd utánam. Először lassan, majd másodszor gyorsabban. Ha a tempó túl gyors neked, állítsd meg a videót és gyakorold át a második lépést újra, és újra amíg gyors és folyamatos nem leszel

3.) Mixed spelling. Ennél a pontnál összevissza betűzöm a szavakat, neked ki kell találnod és bekiabálnod a helyes megfejtést Pld.

I (én): CAKE.

You (te): cake.

A második körben a tempó sokkal gyorsabb. Ha túl gyors akkor sincs probléma. Ne legyenek rossz érzéseid emiatt. Meg tudod csinálni, meg is fogod csinálni! Állítsd meg a videót és csináld végig még egyszer, újra és újra. Mi az eredmény? – Gyors és folyamatos leszel. Automatikusan jönnek a szavak gondolkodás nélkül.

4.) Questions (kérdések). Itt szükségünk lesz a ’Questions set’-re és a        ’Picture set’-re. Tehát ezek a papírok a kezedben vannak. Először arra kérlek, hogy nézd át a kérdés papírt és ellenőrizd az új szavakat. Ha találsz új szavakat kérlek nézd meg a szótárban. Ezek után kérdéseket teszek fel neked, az ott található sorrendben. Körülbelül 60-70 kérdésre fogsz válaszolni egy uniton belül. Ez fantasztikus, nem!? Ezt a részt többször is megcsinálhatod, addig amíg gyorsan és automatikusan nem válaszolsz a kérdésekre fordítás nélkül. Tehát a válaszok folyamatosan és automatikusan jönnek, angolul gondolkozol. Ez szuper! Egyre jobb és jobb vagy, és gyorsabban beszélsz.

5.) Reading (olvasás). Az ’Example key-words sheet’ (kulcsszógyűjtemény) a kezedben van. Kezdés előtt arra kérlek, hogy nézd át a papír tartalmát. Ha akad olyan szó, amit nem tudsz, nézd meg a szótárban. Ezek a kulcsszavak körülírják a képgyűjtemény szavait. Elsőként felolvasom a lap tartalmát, a te feladatod az, hogy ismételd utánam hangosan. Halld a hangod      a szavak jobban elraktározódnak a hosszú távú memóriádban. Csináld ezt végig többször, amíg a tempód fel nem gyorsul.

6.) Reading – checking (olvasás – ellenőrzés). Az ’Example key-words sheet’ a kezedben van. Tegyél egy darab papírt a jobb oldali listára.:

cheese

cake

bread

etc.

Ezek után három lépés van:

 1. Olvasd fel hangosan a kulcsszavakat.
 2. Mond be a választ hangosan.
 3. Ellenőrizd magad, húzd lejjebb a papírt, így láthatod a megoldást.

Slow-version leírás online angol nyelvlecke

Állítsd meg a videót és csináld meg egymás után többször addig, amíg a válaszokat 100%-ig nem tudod és az olvasási sebességed is fel nem gyorsul.

7.) Mixed reading. Ennél a feladatnál körbeírom a szavakat az ’Example key-   words’ szavainak segítségével. A te feladatod az, hogy megnevezd a körbeírt szót (hangosan!!). Csak a képgyűjteményt használhatod segítségként. Ha a sebesség túl gyors, lazíts, ne add fel! Állítsd meg a videót és csináld végig újra és újra addig, amíg gyors és folyamatos nem leszel. Azonnal és gyorsan reagálsz a hallott szavakra.
8.) Creating key-words. Ennél a résznél az a feladatod, hogy magadtól kreálj kulcsszavakat, vagy mondatokat angolul az adott képhez. Elsőként adnod kell egy definíciót az adott kulcsszógyűjteményből (Example key-words). Fejből csináld, de ha problémád akad, nyugodtan belenézhetsz a lapba. A ’Questions sheet’ segítségével szavakat, vagy mondatokat kell alkotnod az adott képhez. Pld cake:

 • The cake is very delicious.
 • I can’t make cakes.
 • I like cakes.
 • I often eat cakes.
 • My favourite is the chocolate cake.
 • Etc.

Ezek után a saját kreativitásod és képzelőerőd segítségével magadtól kell kulcsszavakat alkotnod. Gondolkodj angolul! Használd a saját szókincsed miközben a képet nézed. Pld cake: vanilia cake, strawbery cake, chocolate cake……… well my grandmother’s cake is delicious, well actually birhtday cake, I was bor non 8th of March 1997, I like birhtday parties, well I had 13 candles stb.  Amint a példa is mutatja asszociálhatsz bármire (pld candles (gyertya), grandmother (nagymama) stb.)

Fontos tudnod, hogy ez a feladat nem a nyelvhelyességről, vagy a nyelvtan helyes használatáról szól, hanem a folyamatosságról. Nyugodtan hibázhatsz és ejthetsz ki szavakat rosszul. Légy magabiztos! Meg tudod csinálni! Meg fogod csinálni! Arra koncentrálj, mit tudsz angolul! Miután befejezted a 36 unitot könnyen, automatikusan és folyamatosan fogsz angolul beszélni! Végül egy rövid összefoglalás, hogyan kreálj kulcsszavakat, mondatokat:

 1. Definíció (Example key-words sheet).
 2. ’Questions sheet’ használata.
 3. A saját képzelőerőd és kreativitásod használata.

9.) Mp3 exercise (feladat). Az új szavak nagy része az ’Example key-words sheet’ (kulcsszógyüjtemény) papíron található, amelynek van egy Mp3 audio  felvétele amerikai akcentusban. Tehát, gyakorolhatod az amerikai akcentust is. Az utolsó feladat, hogy minél többször hallgasd meg a felvételt a kiejtésre valamint a jelentésre koncentrálva. Ezek után hallgasd meg még egyszer, és próbáld kimondani – (hangosan) – a helyes választ a beszélő előtt!

Slow version angol hanganyag

Ha valamit nem értesz, állítsd meg a hanganyagot és nézd meg azt az ’Example key-words’ papíron. Csináld ezt addig, amíg mindent egyből meg nem értesz és a választ automatikusan tudod mondani (a beszélő előtt).

Ez az utolsó lépés nagyon fontos mivel megerősíti és aktiválja a tanult szókincset. Továbbá, elsajátítod azt a készséget, hogy a füleden keresztül tanulsz angolul. Végeredményként pedig kétszer vagy háromszor gyorsabban tanulsz angolul. Élvezd az Mp3 feladatokat.

Ha több segítség kell, hogyan használd ezt az online angol nyelvtanfolyamot, nézd meg a főoldalon a videót is vagy az alábbi oldalakat.