december 10

Hatékony Olvasás Angolul

0  comments

angol-olvasás

Mindenki által közismert tény, hogy napjainkban az emberek nem igazán olvasnak könyveket. Ha azt nézzük, hogy idegen nyelven mennyien olvasnak ez az arány még rosszabb. Megfelelő olvasási stratégia alkalmazásával könnyen lehet motiválni a tanulókat, hogy angolul olvassanak könyveket. Ezt támasztja alá, hogy a Revolution English rendszerben tanuló diákok (több mint 1000) évente 40-50 könyvet (könnyített olvasmányt) olvasnak. Közép és felsőfokon pedig eredeti angol könyveket, újságokat és magazinokat.

Tartalom:

 • Könnyített olvasmányok
 • Eredeti könyvek, újságok és magazinok
 • A könnyített olvasmányok olvasásának szabályai
 • Az angolul olvasás pozitív hatásai
 • Olvasás-beszéd
 • Szakmai angol tanulása
 • Tantárgyak tanulása angolul

1. Angol könnyített olvasmányok

A könyvpiacon széles választékban találhatók könnyített olvasmányok (Graded readers’ books) hat szinten:

 • Stage 1 – kezdő-alapfok között.
 • Stage 2 – alapfok.
 • Stage 3 – alap-középfok között.
 • Stage 4 – középfok.
 • Stage 5 – közép-felsőfok között.
 • Stage 6 – felsőfok.

angol-könyvek-szint-szerint

A könyvkiadók széles választékban nyújtanak különböző 30-50 oldalas könnyített olvasmányokat az angol nyelvet tanulóknak: classic, fictions, interest, crime and mystery, thriller és adventure, factual information stb. Ezek a könyvek szövegkörnyezetben tartalmazzák a szókincset és a nyelvtani szerkezeteket, ami könnyen érthető és emészthető az angol nyelvet tanulók számára. Egy jó olvasási módszerrel a diákok többet és hatékonyabban olvasnak, örömöt és sikerélményt találnak az olvasásban.

Tudásszintednek megfelelően az első vagy a második modul elvégzése után javaslom elkezdeni ezeknek a könyveknek az olvasását. Alkalmazd „Az angolul olvasás szabályait” ( harmadik pont) és rengeteg örömöt és sikerélményt fogsz találni az olvasásban. Ezen felül hetente próbálj meg elolvasni egy könyvet ( heti 1 óra) és sokkal jobban fog fejlődni az angol nyelvtudásod. Ha van több időd természetesen olvashatsz többet is.

Amennyiben diák vagy úgy az iskolád könyvtárából kölcsönözhetsz ilyen könyveket. Ezen felül városi könyvtárakban és az interneten is lehet találni illetve a könyvesboltokban megvásárolhatod őket. A könyvekhez tartozó CD mellékleteket ne vedd meg, ha anyagilag ezt nem tudod megengedni magadnak. Így ugyanabból a pénzből több könyvet tudsz venni és többet olvashatsz. A könyvekben található kérdéseket és feladatokat nyugodtan kihagyhatod. Az olvasás tesztelése stresszel és negatív élménnyel járhat (keresni, hogy mit nem tudunk). Ellenkezőleg, koncentrálj arra, amit értesz. Örülj annak, hogy egy más nemzet nyelvén már egyre több mindent megértesz.

2. Eredeti angol könyvek, újságok és magazinok.

Miután végigtanultad velem az angol videó tananyag 38 leckéjét (Fast-version) és elolvasástól 60-100 könnyített olvasmányt (Stage 1-2-3-4-5-6), készen állsz arra, hogy eredetiben olvassál az érdeklődési körödnek megfelelő angol könyveket, újságokat, magazinokat, stb. Szókincsed és olvasáskészséged (automatikus információ feldolgozás angolul koncentrálva a kulcsszavakra) lehetővé teszi, hogy átéld ezt a fantasztikus élményt és intellektuális kalandot.

english-books

3. Angol könnyített olvasmányok olvasásának szabályai

 1. Az első és legfontosabb szabály, az hogy koncentrálj azokra a szavakra és szerkezetekre amelyeket értesz. A kulcsszavak és a könyv képeinek segítségével képes leszel rá, hogy megértsd a könyv lényegét.
 2. Ha értesz valamit a könyvből olvasás közben, éld át a pozitív élményt és legyél magabiztos. Mond magadnak: ezt értem, ezt tudom, ez fantasztikus. Tehát legyél pozitív és egyre magabiztosabb fogsz lenni.
 3. Ha nem értesz valamit vállald a rizikót és találgass. Használd a képzelő erődet, fantáziádat és a könyv képeit. Az sem probléma ha félreértesz valamit. Lehet, hogy egy kreatívabb és izgalmasabb dolgot találtál ki a könyv írójánál.
 4. Ne fordítsd le a könyv tartalmát magadban magyarra. Blokkolni fogja a folyamatos angol nyelvhasználatodat. Gondold át amit olvastál angolul, csinálj mentális képeket. Ne használd a magyar nyelvet. Fordítsd az angolt angolra.
 5. Ha nem ismersz egy szót ne állj meg. A szó szövegkörnyezete a könyv cselekménye és képei segítenek abban, hogy kitaláld a szó jelentését. Ha a szó fontos újra és újra vissza fog jönni, így több lehetőséged lesz, hogy megértsd. Tehát ez olyan mint egy felfedezős játék, ezért ne használj szótárt csak kivételes alkalomkor, mivel megfosztod magad a felfedezés élményétől.
 6. Az elején előfordulhat veled az, hogy az első pár oldal elolvasása után nem érted a cselekményt. Ne add fel! Olvass tovább és meglátod, hogy a következő oldalak megadják a megoldást.
 7. Az elején szintén előfordulhat veled az, hogy egy mondat második olvasásra válik érthetővé számodra. Ez nem probléma. Meglátod, hogy miután elolvastál 6 – 10 könnyített olvasmányt, sokkal gyorsabban fogsz olvasni angolul és információ feldolgozó készséged automatikussá válik. Tehát azonnal megérted amit olvastál ugyanúgy mint amikor magyarul olvasol.
 8. Minél többet olvasol annál többet értesz, annál folyamatosabb leszel és annál gyorsabb lesz információ feldolgozó készséged. Szóval olvass, olvass és olvass! Ne add fel!
 9. Végezetül próbáld kikapcsolni a környező világot és koncentrálj a könyvedre. Lazíts, ez nem tanulás, hanem egy fantasztikus szabadidős tevékenység. Engedd, hogy fantáziád szabadon szárnyaljon. Tehát lazíts és élvezd az olvasást.

4. Az angolul olvasás pozitív hatásai

 1. Az olvasás kifejleszti és megerősíti az egy nyelven (angol) való gondolkodás készségét amikor az angolt használjuk (hallás – beszéd – olvasás – írás). Ezért van az, hogy aki sokat olvas gyorsan és folyamatosan képes beszélni és írni angolul.
 2. A video segítségével megtanulod, hogy hogyan használd (beszéd – írás) azt a tudást (pl. iskolában) amit eddig megszereztél angolul. Olvasással ezt a képességet is tovább erősítjük.
 3. Kutatások megállapították, hogy az ember jobb agyféltekéje milliószor több információt képes raktározni, mint a bal. Sajnos ezt a lehetőséget nem használjuk ki, mivel a hétköznapi életben a bal agyféltekét használjuk ahol az információ rövidtávú memóriába kerül. Ideális lenne, hogy többet használjuk a jobb agyféltekénket, amely a nagy mennyiségű információ tárolása mellett felelős a kreativitásért, képzelőerőért és a művészi készségekért. Könnyített olvasmányok és más könyvek olvasása nagyon hatékony jobb agyféltekés tevékenység. Amikor olvasunk általában laza állapotban vagyunk és elképzelünk dolgokat, eseményeket stb. A jobb agyfélteke bekapcsol és beszívja a könyv tartalmát (szókincs, nyelvtani szerkezetek) és a hosszútávi memóriában tárolja azt. Sok olvasással aktív működésre késztetjük a jobb agyféltekét, amely a háttérből (tudat alatt) támogat bennünket, amikor használjuk az angol nyelvet (halás – beszéd – olvasás – írás). Például folyamatosabban beszélünk vagy írunk miközben változatos szókincset és nyelvtani szerkezeteket használunk. Más szóval a tárolt információt erőfeszítés nélkül, automatikusan és kreatívan használjuk a hétköznapi életben és vizsgán.
 4. Az olvasás kitűnő szabadidős tevékenység és aktív szórakozás, mivel a jobb agyfélteke dinamikusan működik. Például ha fáradt vagy fogj egy könnyített olvasmányt és fél óra múlva szellemileg és fizikailag is sokkal fittebb leszel. Nem fantasztikus dolog? Úgy pihensz, hogy közben tanulsz egy csomót angolul.
 5. Az olvasást bárhol csinálhatod, például buszon, parkban, vakáción stb. Ily módon a szabadidődet teljes mértékben ki tudod használni.
 6. Óriási érzés és fantasztikus intellektuális élmény, amikor olvasunk valamit egy más nemzet nyelvén és értjük azt. Egy jó olvasási módszerrel és megfelelő angol anyagokkal (pl. könnyített olvasmányok) rengetegszer átélheted ezt a pozitív élményt.
 7. Végezetül, ha sokat olvasol, képes leszel gyorsan, erőfeszítés nélkül és hatékonyan bármilyen írott angol információt értelmezni. Más részről sokkal sikeresebb leszel az angol nyelvvizsgákon.

5. Olvasás – beszéd

Miután végigtanulhatod velem az első három modult (18 lecke) és elolvastál 10-15 könnyített olvasmányt elkezdheted ezt a beszédkészség fejlesztő gyakorlatot. Olvass el fél vagy egy oldalt a könyvedből. Csinálhatod hangosan is. Ezután próbáld meg hangosan, angolul visszamondani amit olvastál. A következő szempontok segítenek abban, hogy hatékonyan el tudd végezni ezt a gyakorlatot:

 • Gondolkozz angolul! Olvasás közben építs fel egy „gondolat mátrixot”, az olvasott szöveg legfontosabb elemeit. Kapcsold ki a magyart, mivel hátráltatni fog, hogy folyamatosan és jól beszélj angolul.
 • Ezután tölts meg ezt a „gondolat vázat” saját szavaiddal.
 • Ne koncentrálj a nyelvtanra.
 • Nyugodtan hibáztathatsz.
 • Használd a könyv képeit.
 • Amennyiben, megakadsz a beszédben belenézhetsz a könyvbe. Semmi probléma. Minél többet csinálod, ezt a gyakorlatot annál kevesebbszer kell belenézni a könyvbe.
 • Használd a kötőszavakat, amiket a videón tanultál velem (I suppose, Actually…)
 • Ha nem érted pontosan az olvasott szöveget ne aggódj. Beszélj arról, amit értettél! Használd a fantáziádat, képzelőerődet és kreativitásodat. Lehet, hogy jobb dolgot hoztál létre mint a könyv írója. Beszélj! Beszélj! Élvezd, azt a fantasztikus élményt, hogy tudsz angolul beszélni.

Miután szavakba öntötted az olvasott tartalmat olvassál el megint egy fél vagy egy oldalt és mond vissza saját szavaiddal. Csináld addig, amíg úgy érzed hogy nem fárasztó számodra ez a beszéd gyakorlat. Ezután olvass tovább anélkül, hogy visszamondanád amit olvastál és élvezd az olvasás fantasztikus élményét.

6. Szakmai angol tanulása

Ahhoz, hogy a szakmádat tudjad angolul fontos feltétel, hogy legalább közép szinten általánosan tudjad használni a nyelvet (beszéd – olvasás – írás). Tehát azt javaslom, hogy miután végigtanultad velem a video 38 leckéjét és nagyon sok könnyített olvasmányt olvastál, sikerrel kezdheted el a szakmai angol tanulását a következő szempontok alapján:

 • Gyűjtsél a szakmáddal kapcsolatos anyagokat angolul.
 • Tegyük fel, hogy van 100 oldal szakmai szöveged. Először olvasd át a 100 oldalt közben használd „A könnyített olvasmányok olvasásának szabályait”. Azokat a részeket, amiket fontosnak tartasz alá is húzhatod. Az első olvasásnál ne használj szótárt. Azok a szavak, amelyek lényegesek a szakmáddal kapcsolatban többször visszatérnek és a szövegkörnyezet segítségével ki fogod találni a jelentésüket.
 • Gyakorolhatod az „Olvasás – beszéd” módszertani elemet, annak érdekében, hogy beszédkészséged tovább fejlődjön.
 • Az első „átolvasás” után az anyag szókincsével nagyjából tisztában vagy és használni is tudod azt. Ezután olvasd át újra a szöveget az előző módszer szerint. Viszont most használhatsz szótárt amennyiben vannak olyan szavak amelyeknek jelentését még nem tudtad felfedezni és úgy gondolod, hogy lényegesek a szakmáddal kapcsolatban.
 • Amennyiben a feldolgozott szakmai szöveghez hanganyag is tartozik, úgy használd azt a fő menüpontban található „Magnó hallgatás a szókincs aktivizálásáért” módszer szerint.

Tapasztalataim szerint ezzel a szakmai angol tanulási stratégiával könnyen, hatékonyan és erőfeszítés nélkül elsajátíthatod szakmád szókincsét, amelyet sikerrel alkalmazhatsz az állás interjún és a gyakorlati életben.

7.Tantárgyak tanulása angolul

Kezdés és a tanulási módszer is hasonló mint az előző rész: „Szakmai angol tanulása”! Az „anyaggyűjtés” résznél javasolnám a GCSE tankönyvek beszerzését. Képzeld el micsoda fantasztikus élmény, hogy a kedvenc tárgyadat tanulod angolul. Ezen felül két legyet ütsz egy csapásra: felkészülsz a tárgyból és még angol nyelvtudásodat is fejlesztetted.


Tags


You may also like

teszt

Magnó Hallgatás az Angol Szókincs Aktivizálásáért

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!