december 10

Magnó Hallgatás az Angol Szókincs Aktivizálásáért

15  comments

Miután befejeztél egy modult (6 unit) kezd el a 6 unit ismétlését az én magnó hallgatási stratégiámmal.

Magno hallgatas ango szókincs

Closed-writing

Ezalatt a feladat alatt a helyesírásra, betűzésre és a hallásra koncentrálunk.

A feladat lépései:

1. Hanganyag meghallgatása. Hallgass végig egy unitot, próbáld megérteni az angol hanganyag szövegének lényegét úgy, hogy azokra a szavakra koncentrálsz, amiket értesz.

2. Írás. Hallgasd meg újra az adott anyagrészt (egy unit) és próbáld meg leírni:

 • Hallgass meg egy rövid részt és írd le.
 • Ha nem értesz egy, vagy több szót, hallgassd meg újra és újra, amíg le tudod írni.
 • Ha nem érted többszöri meghallgatás után se, hagyd ott és menj tovább.

Ez alatt a feladat alatt nem nézheted az angol kulcsszógyűjteményt (Example key- words).

3. Javítás. Miután leírtál egy unitot, javítsd ki az egészet egy színes tollal, vagy ceruzával. Ebben az esetben nézheted a szógyűjteményt. Itt a helyesírási készségedre koncentrálunk.

Miután ezen módszerrel feldolgoztad az összes unitot a helyesírási készséged nagy mértékben fejlődni fog, ami nagyon fontos mind az iskolában és a mindennapi életben is.

angol-szókics-fejlesztése

Listening for Revising Vocabulary

(Magnóhallgatás a szókincs frissítésére)

Itt a feladat ugyanaz, mint az Mp3 exercise-nál. Ismételd át az adott modul mind a 6 unitját ezzel a módszerrel. Az elfelejtett szavak, kifejezések elmélyülnek a hosszú távú memóriádban. A 6 unit Mp3 anyagai könnyűek és érthetőek lesznek. Minden részt könnyen és automatikusan érteni fogsz. Tehát készen vagy a következő kettő magnóhallgatási feladatra.

Jobb agyféltekés hallgatási feladat (Right-brained listening)

Van egy fontos dolog amit tudnod kell ezzel a feladattal kapcsolatban: a hanganyag könnyű és érthető – tehát minden részt könnyen megértesz a feladat folyamán.angol-nyelvtanulas-jobb-agyféltek

A gyakorlat hosszúsága attól függ, hogy mennyi modult vettél már át. De az első modul feldolgozás után is elkezdheted.

Stratégiák a ’Right-brained listening’-hez:

 1. Egy nehéz nap után sokszor nincs kedved leülni és angolt tanulni. Csináld végig ezt a gyakorlatot és relaxáció, pihenés közben tanulsz angolul.
 2. Feküdj le egy kényelmes helyre, csukd be a szemed! Relaxálj! Lazíts! Kapcsold ki a környezeted!
 3. Kezd el hallgatni az hanganyagot. Koncentrálj a szavakra és a beszélő hangjára.
 4. Analizáld a szókincset – pld tudom ezt a szót! Ez az a szó amit elfelejtettem, de most már tudom stb. Érezd a pozitív élményt, hogy sokat tudsz angolul.
 5. Pár perc múlva már egy mélyebb szintre kerülsz és azt érzed, hogy álmos vagy. Ez nagyon jó! Jól csinálod. Elérkeztél egy másfajta tudati szintre. A jobb agyféltekéd bekapcsolt és magába szívja a hanganyag tartalmát, amit elraktároz a hosszú távú memóriádba.
 6. Egy fajta belső békét érzel. A jobb agyféltekéd folyamatosan dolgozik. Próbáld fenntartani ezt az állapotot és ne aludj el.
 7. Miután befejezted ezt a feladatot mentálisan és fizikálisan is fitt és kész vagy arra, hogy angolt vagy más tantárgyat tanulj. Ez fantasztikus, nem? Pihentél és angoloztál is egy időben.
 8. Kutatók megállapították, hogy a jobb agyféltekénk milliószor több információt képes elraktározni mint a bal. Az igazat megvallva nem nagyon használjuk a jobb agyféltekénket. A mindennapi éber állapotunkban a bal agyféltekénket használjuk, ahol az információ jön és megy a rövid távú memóriánkból. Nagyon ideális lenne az emberiség számára, ha mindkét agyféltekénket kihasználnánk. Mind a mellett, hogy a jobb agyféltekénk több információt képes elraktározni, ez az agyféltekénk felelős a kreativitásunkért, a képzelőerőnkért és a művészi készségekért. Ez egy nagyon hatásos magnóhallgatásos feladat. Minél többször gyakorlod ezt a feladatot, annál jobban tréningezed a jobb agyféltekédet, ami a háttérből támogat majd téged amikor angolul beszélsz, írsz, hallgatsz vagy olvasol. Könnyedén, kreatívan és gyorsan használod az angol nyelvet. Fordítás nélkül is mindent megértesz.
 9. A füleden át tanulsz meg jól beszélni. Ha füleden keresztül tanulsz angolul, gyorsabban és jobban megtanulod a nyelvet. Azok a szavak és mondat szerkezetek, amiket sokszor hallasz elraktározódnak a hosszú távú memóriádban. Általában ahhoz, hogy egy szó az aktív szókincsed részévé váljon 20-30-szor kell, hogy megjelenjen egy-egy kontextusban. Hogy ez megvalósuljon különböző hallgatási és beszéd feladatokat ajánlok neked.

Olvasd át a fenti stratégiát és próbáld ki. Ha megtudod csinálni, akkor a kezedben van egy olyan módszer, ami által hatásosan tudsz angolt tanulni, valamint relaxálni egy időben.

Listening everywhere (Magnóhallgatás mindenhol)

Ezzel a gyakorlattal adunk még egy kis megerősítést az előzőkben tanultakhoz. Az anyag könnyű és érthető, mivel már többször, többféleképpen is átvettük. Ez az Mp3 hanganyag bárhol és bármikor hallgatható, tehát könnyedén tudsz tanulni a parkban, a kocsiban, buszon vagy vonaton, amikor sportolsz vagy takarítasz. Ez nagyon hasznos, mivel hatékonyan felhasználhatod az idődet, hogy angolul tanulj.

A magnóhallgatási feladatok pozitív hatásai

Többszöri ismétlés szükséges ahhoz, hogy egy szó az aktív szókincsünk részévé váljon – azonnali megértés és használat. Ezekkel a hallgatási gyakorlatokkal mindezt elérhetjük.

A fülünk kulcsfontosságú a folyékony beszéd eléréséhez. Itt a fülünkkel tanulunk, tehát gyorsabban tanulunk és jobban beszélünk.

Ezek a feladatok azt támogatják, hogy angolul gondolkodjunk, ami egyenes út a folyékony beszédhez.


Tags


You may also like

teszt

Hatékony Olvasás Angolul

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

 1. I am usually looking for brand spanking new facts upon this
  essential topic, and was especially ecstatic once I find sites that are well-written and
  well-researched. Thank you for featuring this kind of remarkable info,
  and i also take a look onward to reading more out of the weblog in the future. https://bakibo.ch

 2. I am often seeking for new details on this kind of essential
  topic, and was specifically ecstatic when I actually locate
  sites which might be well-written and well-researched.
  I want to thank you for offering this exceptional data, and i
  also search forward to read more from the weblog in the long term. http://krisrobbie.com/knowing-jesus/

 3. Your site has supplied me with just the info that I actually required.
  We have recently been undertaking analysis about this kind of theme for quite
  a while, and this has taken a long while to find a blog page that delivers all the
  info which i need. I actually look toward reading even more weblogs authored by you in the future, and should look here first next time I actually have
  got another fact-finding project. https://halocosleeper.wordpress.com/2017/09/13/best-bassinet-reviews/

 4. Going through your brilliant blog has surely supplied me with just simply the data that I just required.
  I have been carrying out study on this topic
  for a little bit, and this has taken a long while to discover
  a weblog that delivers all the details i require. I just take a look
  forward to browsing even more blogs authored by you in the future, and am going to take a look right here first the next time I actually have another research project. http://www.ravenaswimclub.com/health-insurance-tips-and-tricks-that-benefit-everyone/

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!